مسجد امام خمینی

واقع شدن در قلب بازار بزرگ تهران و میان ده ها بازار و تیمچه، پاساژ و مغازه به حتم مرکز ثقلی برای تجارت و اقتصاد ایران اسلامی به شمار می رود. سالانه میلیون ها رهگذر و مراجعه کننده و نمازگزار در محوطه مسجد رفت و آمد دارند که فرصت مناسبی برای فعالیت های فرهنگی – اجتماعی تلقی می شود.

ظرفیت های مسجد

جشن میلاد امام حسین علیه السلام

شبستان ها

وجود 3 شبستان با گستره دو هزار متر مربع، برای اقامه نماز جماعت و مراسم های دینی، ملی ، انقلابی و فرهنگی.

نماز جماعت

سالن اجتماعات

وجود صدها موقوفه با رقبات کثیر متعلق به مسجد که در محیط پیرامون آن واقع شده است برای فعالیت های دینی، فرهنگی و اجتماعی فرصت سازند.

مسجدامام-خمینی بازار-تهران

بنای تاریخی

دارای آثار و بنای تاریخی با شبستان ها و رواق ها، ستون ها،گنبد،کاشی کاری و معماری ارزشمند دویست ساله برای گردشگران و علاقه مندان.

موقوفات

وجود سالن اجتماعات مجهز به سیستم های صوتی و تصویری و 400 صندلی برای برگزاری مراسم و همایش. محوطه بزرگ مسجد با وسعتی حدود 4100 متر مربع، دارای سه ورودی و خروجی به بازارهای هم جوار و بیش از پنجاه هزار تردد روزانه، مناسب برای هیئت های عزاداری و جشن های مذهبی و ملی، سخنرانی ها و مجالس بزرگ.​

دهه فجر

برنامه های مسجد

برپایه ظرفیت های پرشمار و گوناگون مسجد، مهمترین سرفصل های برنامه های کنونی و آتی مسجد امام خمینی به شرح زیر است:

  1. اعتلای شعائر اسلامی مانند نمازهای جماعت، فعالیت های قرآنی، امر به معروف و نهی از منکر و تعظیم  ایام الله و مناسبت های مذهبی، ملی، انقلاب و تاریخی در مسجد.
  2. ساماندهی و ارتقای ظرفیت های مادی و بنای تاریخی مسجد، ضمن بهرگیری از تجهیزات روز، پایگاه های چندرسانه ای برای معرفی علما، فضلا، فرهیختگان و فعالان بازار، خادمان مسجد و نیز مستندات رخدادهای تاریخی در مسجد.
  3. ایجاد قرارگاه فرهنگی و اجتماعی با محوریت اصناف و بازاریان و هیئت های مذهبی و گروه های ارائه دهنده خدمات تخصصی مشاوره ای (دینی، قرآنی، اخلاق، خانواده، سلامت و بهداشت، کسب و کار، تجارت، بازاریابی و امور حقوقی شامل بیمه، مالیات، بازار سرمایه، گمرک، بازاریابی و مشتری گرایی) در غرفه های محوطه مسجد و شبستان ها.
  4. ایجاد اعتلای مدیریت عرصه های اطلاع رسانی، سامانه پیامکی و پیام رسان ها بر اساس نیاز اصناف و بازاریان به  عنوان جوامع هدف اصلی.
  5. گسترش دامنه فعالیت مشترک با خیریان، فرهنگیان و بزرگان بازار در عرصه خدمات اجتماعی و خیریه، احیای سنت نیکوکاری وقف، مراسم پیاده روی اربعین حسینی و بازسازی عتبات عالیات وتکریم و تجلیل از اسوه های بازار.
  6. تاسیس دارالقران الکریم، انتصاب قاری و مؤذن راتب، برگزاری محافل قرآنی و جلسات آموزش قرآن و نماز.
  7. استقرار دفتر پاسخگویی به سؤالات شرعی و دفتر وجوهات شرعی مقام معظم رهبری.

تاریخچه مسجد

مسجد امام خمینی بازار تهران، از مساجد بزرگ و قدیمی واقع در قلب بازار تهران است. احداث این بنا در دوره قاجاریه و به دستور فتحعلی شاه قاجار آغاز شد و به وسیله ناصرالدین شاه قاجار تکمیل شد.به همین دلیل به مسجد سلطانی شهرت یافت. هزینه ساخت مسجد  را آسیه خانم مادر فتحعلی شاه از گنجینه ای پرداخت که آن را نذر به سلطنت رسیدن پسرش کرده بود. فتحلی شاه نیز موقوفاتی برای مسجد در نظر گرفت که متن آن در کتیبه بالای جلوخان ورودی شمالی مسجد موجود است.

بنابر کاشی نوشته ها و کتیبه های به جامانده در ایوان جنوبی مسجد، زمان ساخت این مسجد از سال 1186 هـ ش آغاز و تا سال 1203 هـ ش به طول انجامید. سال 1286 هـ ش، به دستور ناصرالدین شاه قاجار درب اصلی شمالی تعمیر و دو مناره به مسجد افزوده شد و بخش های دیگر نیز تکمیل گردید. کهن ترین کتیبه ای که گویای نخستین بخش تکمیل شده ساختمان است. مربوط به گنبدخانه، مورخ 1188 هـ ش است. بنابراین قدمت کهن ترین بخش ساختمان، بیش از 210 سال است.

مساحت کل : یازده هزار مترمربع
معماران: عبدالله خان معمارباشی و حسین لرزاده.
این بنای تاریخی در اول مهرماه 1363 هـ ش با شماره ثبت 1667 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
امامان جماعت مسجد: حضرت آیات و حجج اسلام سید میرمحمدمهدی اصفهانی، میرزا ابوالقاسم ظهیرالاسلام،میرزا مرتضی صدرالعلما، میرزا زین العابدین العابدین ظهیرالاسلام،سید جمال واعظ اصفهانی، دکتر میرسید حسن امامی، سید ابوالقاسم امام جمعه، سید محمدباقر موسوی خوانساری.
در حال حاضر نیز آیت الله شیخ حسن عالمی.

اهم وقایع تاریخی

1235 هجری شمسی

درخواست اتحاد

قرائت دست خط ناصرالدین شاه در مسجد و درخواست اتحاد بزرگان در جهاد با لشکر انگلیس

1235 هجری شمسی

1239 هجری شمسی

ازدحام زنان

ازدحام زنان در سال قحطی نان تهران و اعتراض آنها به ناصرالدین شاه

1239 هجری شمسی

1270 هجری شمسی

تحریم تنباکو

قرائت فتوای آیت الله میرزای شیرازی در تحریم تنباکو

1270 هجری شمسی

1275 هجری شمسی

خبر فوت ناصرالدین شاه

اعلام خبر فوت ناصرالدین شاه و قرائت خطبه سلطنت مظفرالدین شاه

1275 هجری شمسی

12785 هجری شمسی

تجمع مردم

تجمع مردم در مسجد پس از تصدی علاءالدوله حاکم تهران

12785 هجری شمسی

1300 هجری شمسی

مبارزه با بهائیت

مبارزه با بهائیت از سوی سخنرانی همچون حجت الاسلام محمدتقی فلسفی

1300 هجری شمسی

1325 هجری شمسی

سخنرانی دکتر مصدق

سخنرانی دکتر مصدق درباره انتخابات

1325 هجری شمسی

1326 هجری شمسی

رسمیت دین اسلام

اجتماع مردم برای جلوگیری از تغییر در مواد قانونی رسمیت دین اسلام در کشور

1326 هجری شمسی
اسکرول به بالا